Партия Възраждане е разпространила фалшива новина. В публикация в профила във

...
Партия Възраждане е разпространила фалшива новина. В публикация в профила във
Коментари Харесай

СДВР: Костадинов и Карбовски разпространиха фалшива новина за боя в подлеза на НДК

Партия " Възраждане " е популяризирала подправена вест. 

В обява в профила във Facebook на ръководителя на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, в това число и от разнообразни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се споделя " те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше, налитаха като зверове ".

Само за няколко часа информацията е споделена и пренаписана от разнообразни профили и медии.





В една от изявленията е споделен видеозапис, на който ясно се вижда, че в действителност на 4 май 2022 година в подлеза на Софийския университет има сборичкване. Във видеото е сниман човек с украинска лента на ръката си, само че от говора му излиза наяве, че е българин.

Във второ видео се вижда по какъв начин Костадин Костадинов беседва с пребития мъж, а жена до него му промива раната.

Каква е предисторията?

В следобедните часове на 4 май в центъра на София се организираха два митинга „ за “ и „ срещу “ военна помощ за Украйна, до момента в който депутатите в Народното събрание гласоподаваха дали България да даде военна помощ на украинската страна.

Народните представители взеха решение да дадат мандат на държавното управление за оказването на филантропична, финансова и военно-техническа помощ за Украйна. Председателят на Народното събрание Никола Минчев разгласи, че България ще ремонтира украинска военна техника и посочи, че страната ни ще продължи да оказва поддръжка на Украйна за участието ѝ в Европейски Съюз, както и за бягащите от войната украински жители.

Побоят е станал точно сред протестиращите последователи на двете страни.

Какво демонстрира инспекцията

Екипът за инспекция на обстоятелства се свърза с пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи. В телефонен диалог, оттова обявиха, че на 4 май, в региона на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ има арестуван един български жител – мъж, за побой над различен мъж. По случая има формирано досъдебно произвеждане. Предстои докладване на материалите в прокуратурата. Няма данни да са задържани украински жители на това място, по това време.

Заключение

Твърдението, че украински жители са пребили мъж в подлеза на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е ПОДВЕЖДАЩО. До конфликти сред протестиращи в действителност се е стигнало, само че няма данни побоят да е нанесен от украинци.

Б. ред. - Този материал е квалифициран от екипа на за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР